OBS! Den version af Internet Explorer, du benytter, er forældet. Vi anbefaler, du gør brug af en nyere browser, så du får den fulde oplevelse, når du besøger Rybners.dk

 • HTX

 • Grundforløbet på Rybners HTX 

  De første måneder på HTX er du på grundforløb. Her bliver du klogere på gymnasiets fag og hvordan vi underviser. På grundforløbet præsenterer vi dig for alle gymnasiets studieretninger. Du bliver klar til at vælge den retning, dit studie skal tage.

  Dine 12 uger i grundforløb

  Efter gymnasiereformen i 2017 skal alle HTX-elever starte på et Grundforløb af 12 ugers varighed. Man skal altså ikke længere have valgt studieretning, når man søger om optagelse. I stedet skal man bruge grundforløbet til at ”snuse” til alle studieretningerne og herefter vælge studieretning.

  Du har både obligatotriske fag, et naturvidenskabeligt forløb og et produktudviklingsforløb

  Du bliver undervist i dansk, matematik, engelsk, samfundsfag samtidigt med, at du har et naturvidenskabeligt forløb og et produktudviklingsforløb. Du får med andre ord et godt indblik i fagenes metoder og teorier, så du er bedst muligt rustet til at vælge den studieretning, der er den helt rigtige for dig. 

  Du bliver screenet i matematik

  I slutningen af grundforløbet bliver du screenet i matematik. Screeningen danner baggrund for lærernes planlægning af undervisningen og for den vejledning, som lærere vil give forud for den enkelte elevs studieretningsvalg.

  Vi guider dig til dit valg af studieretning 

  Vi inviterer dig desuden til en individuel samtale, hvor du sammen med din lærer taler om din trivsel og hvad du har lyst til. Først herefter skal du ønske studieretning.

  Du kommer godt i gang med din gymnasietilværelse

  I grundforløbet er der også stor fokus på trivsel og det at komme godt i gang med gymnasietilværelsen. 

  Læs hele Undervisningsministeriets vejledning til Grundforløb

  Grundforløbsprøven

  På grundforløbet skal du igennem to forløb, der begge afsluttes med en mundtlig eksamen.

  I slutningen af grundforløbet skal du til to prøver:

  • ​Mundtlig prøve i Naturvidenskabelig grundforløb (NV)
  • Mundtlig prøve i produktudvikling

  Du får karakter for dine præstationer i de to prøver, som kommer med på dit eksamensbevis i 3.g. Hver prøve har dog kun en vægt på 0,25, så de vil påvirke dit samlede gennemsnit i mindre grad end fagene i studieretningsklassen. Du kan derfor se dem som en slags generalprøve på eksamen i gymnasiet.

  Det naturvidenskabelige grundforløb

  På HTX får du mulighed for at fordybe dig i et emne, for vi arbejder ofte med det samme emne i flere fag. 

  Det kunne fx være det naturvidenskabelige grundforløb "Drabet", hvor vi ved hjælp af kemi og biologi forsøger at finde gerningsmanden til et drab.

  En mand med et skudsår i højre skulder er fundet død på en græsplæne. Det står hurtigt klart, der ligger en forbrydelse bag. Men hvem har dræbt ham?

  Politiet har tre mistænkte, og det er nu op til os at løse mordgåden ved at fastslå dødstidspunkt og gerningssted. 

  Vi undersøger blodplasma for farmaka og tilstedeværelsen af krudtslam i kemi og saliniteten i biologi. På den måde løser vi altså en mordgåde ved hjælp af to fag. 

  keyboard_arrow_up