Er du til kvalitet, køkkener og kreativitet? Som gastronom er du køkkenets epicenter. Du fremtryller kulinariske mesterværker eller god gammeldags mad.
Gastronomuddannelsen gør dig klar til at sammensætte spændende menuer. Du udvælger de gode råvarer, tilbereder og anretter maden, så kunden får en uforglemmelig smagsoplevelse.
På uddannelsen lærer du at:
- sammensætte menuer
- udvælge gode råvarer
- tilberede og anrette mad
- udvælge drikkevarer
Uddannelsen veksler mellem skole og læreplads.
På skolen får du undervisning i fag som:
- Kreativ tallerkenanretning
- Salg og service
- Køkkenpraktik
- Produktionshygiejne
- Dansk E
- Naturfag E
Sådan er uddannelsen bygget op
Gastronomassistent, trin 1 (2 år)
addGrundforløb 1
GF1
20 uger
chevron_right
Erhvervsfag 1
Erhvervsfag 2
Erhvervsfag 3
Grundfag – Dansk niveau E/C
Valgfag, bonusfag og støttefag
addGrundforløb 2
GF 2
20 uger
chevron_right
De uddannelsesspecifikke fag
Dansk E
Naturfag E
Almen fødevarehygiejne
Førstehjælp
Elementær brandbekæmpelse
Grundforløbsprøve
addLæreplads chevron_right
addHovedforløb
Skoleperiode
10 uger
chevron_right
Grundtilberedning og køkkenproduktion1
Gæstebetjening og kommunikation
Produktionshygiejne
Regning og kalkulation
Salg og marketing
Ernæring og sundhed 1
Varekundskab 1
addLæreplads chevron_right
Smørrebrød- og catering, trin 2 (3 år og 6 måneder)
addGrundforløb 1
GF1
20 uger
chevron_right
Erhvervsfag 1
Erhvervsfag 2
Erhvervsfag 3
Grundfag – Dansk niveau E/C
Valgfag, bonusfag og støttefag
addGrundforløb 2
GF 2
20 uger
chevron_right
De uddannelsesspecifikke fag
Dansk E
Naturfag E
Almen fødevarehygiejne
Førstehjælp
Elementær brandbekæmpelse
Grundforløbsprøve
addLæreplads chevron_right
addHovedforløb
Skoleperiode
10 uger
chevron_right
Grundtilberedning og køkkenproduktion1
Gæstebetjening og kommunikation
Produktionshygiejne
Regning og kalkulation
Salg og marketing
Ernæring og sundhed 1
Varekundskab 1
addLæreplads chevron_right
addHovedforløb
Skoleperiode
7 uger
chevron_right
Gastronomisk Innovation
Kreativ tallerkenanretning
Varekundskab 2
Fagrettet Engelsk
Værtskab og helhedsforståelse
Arbejdsmiljø
Dansk/Fransk menulære
Valgfri specialefag:
Brød og madbrød
Danske egnsretter
addLæreplads chevron_right
addHovedforløb
Skoleperiode
7 uger
chevron_right
Drikkevarer
Ernæring og sundhed 2
Grundtilbredning og Køkkenproduktion
Kursus- og Konferenceforplejning
Svendeprøve
Kok, trin 2 (4 år og 3 måneder)
addGrundforløb 1
GF1
20 uger
chevron_right
Erhvervsfag 1
Erhvervsfag 2
Erhvervsfag 3
Grundfag – Dansk niveau E/C
Valgfag, bonusfag og støttefag
addGrundforløb 2
GF 2
20 uger
chevron_right
De uddannelsesspecifikke fag
Dansk E
Naturfag E
Almen fødevarehygiejne
Førstehjælp
Elementær brandbekæmpelse
Grundforløbsprøve
addLæreplads chevron_right
addHovedforløb
Skoleperiode
10 uger
chevron_right
Grundtilberedning og køkkenproduktion1
Gæstebetjening og kommunikation
Produktionshygiejne
Regning og kalkulation
Salg og marketing
Ernæring og sundhed 1
Varekundskab 1
addLæreplads chevron_right
addHovedforløb
Skoleperiode
10 uger
chevron_right
Gastronomisk Innovation
Kreativ tallerkenanretning
Varekundskab 2
Produktudvikling, produktion og service
Fagrettet Engelsk
Iværksætteri og Innovation
Værtskab og helhedsforståelse
Naturfag i produktion
Arbejdsmiljø
Dansk/Fransk menulære
Valgfri specialefag:
Brød og madbrød
Danske egnsretter
addLæreplads chevron_right
addHovedforløb
Skoleperiode
7 uger
chevron_right
Planlægning og produktion
Praktisk køkkenarbejde
Svendeprøve
Job som gastronom
Som gastronom kan du arbejde i større og mindre køkkener på spisesteder, eller du kan starte dit eget firma, der fx leverer mad ud af huset.
Vil du videreuddanne dig? Som gastronom har du mange muligheder
Du kan uddanne dig videre til procesteknolog, serviceøkonom, akademigastronom eller professionsbachelor i ernæring og sundhed.
RYBNERS RESTAURANT- & KOKKESKOLE
Bæredygtighed, lokale råvarer og økologi
Vil du være gastronom, tjener, bager og konditor eller måske ernæringsassistent? Så bliver du en del af Rybners Restaurant- & Kokkeskole. Her kommer du til at arbejde med bæredygtighed, lokale råvarer og økologi, så du er på forkant med udviklingen inden for branchen.
Vi har etableret et 800 kvm. bylandbrug: vores grønne klasselokale. Her kan du dufte, smage og røre ved sæsonens ingredienser og lære om dyrkning, vækst og optimal udnyttelse af råvarer.
På Rybners Restaurant- & Kokkeskole har vi:
- fokus på grundtilberedning og arbejdsprocesser
- respekt og forståelse for smagsoplevelser
- fokus på sammenhængen mellem sundhed og økologi
Vil du være gastronom? Så er det vigtigt, at du:
- kan bevare overblikket - også når der er travlt
- er praktisk anlagt og har lyst til at bruge dine hænder
- har sans for hygiejne
- kan arbejde både selvstændigt og sammen med andre
- er indstillet på skiftende arbejdstider
- har fokus på kvalitet og detaljer
- er servicemindet
- er kreativ
Derfor skal du vælge at blive gastronom
Restauranter og spisesteder søger lærlinge og der er praktikpladsgaranti på uddannelsen.
Fakta om uddannelsen
Gode muligheder for læreplads og job
Der er lærepladsgaranti på uddannelsen. Starter du på uddannelsen, vil du have gode muligheder for at få en læreplads i en virksomhed, mens du uddanner dig.
Lærepladser til dig
Det er kun fantasien, der sætter grænser, når det gælder om at finde en god læreplads.
Skoleoplæring på Rybners
Får du ikke en elevplads efter afslutning på Grundforløb 2, har du mulighed for at starte i skoleoplæring på Rybners og på den måde færdiggøre din uddannelse.
Skolehjem
Du har ret til at bo på skolehjem, hvis du har mere end 5 kvarters transporttid mellem hjem og skole med offentlige transportmidler.