Her kan du se de mest almindelige uddannelsesaftaler din virksomhed kan indgå med eleven.
Her finder du blanketter og vejledninger til uddannelsesaftaler
Læs mere om uddannelsesaftalerne på undervisningsministeriets hjemmeside, hvor du også kan finde en uddannelsesaftaleformular. Husk, at uddannelsesaftaler skal sendes til Rybners Handelsskole.
Virksomheden skal sammen med skolen uddanne en elev fra start til slut. På den måde kommer eleven i gang i virksomheden med det samme og er kun i skole en dag om ugen i den første del af uddannelsen.
Det første år af uddannelsesaftalen gennemføres som praktisk oplæring i virksomheden med skole en dag om ugen og træder i stedet for grundforløbet.
Den praktiske oplæring afsluttes med, at eleven gennemfører en praktisk opgave, som mester og kontaktlærer udformer i samarbejde. Opgaveløsningen foregår i virksomheden og vurderes godkendt/ikke godkendt af mester og kontaktlærer i fællesskab.
Herefter fortsætter eleven i hovedforløbet på samme måde som andre elever.
I forbindelse med ansættelse af en voksenlærling, er det vigtigt at følge en bestemt rækkefølge, når ansøgninger og dokumenter skal udfyldes og indsendes:
Du kan få dækket dine udgifter til løn og transport, når dine elever er på skole.
Du kan holde øje med Praktikpladsen.dk, hvor vi informerer dig om skoleophold.
På Praktikpladsen.dk kan du også:
God uddannelse kræver planlægning. Et veltilrettelagt uddannelsesforløb er et vigtigt grundlag, som er med til at sikre, at eleven får en uddannelse, der lever op til gældende krav og at din virksomhed får gavn af en veluddannet elev.
Der er særlige regler for elever med en uddannelsesaftale - bl.a. prøvetid, ophævelse osv. I kan læse mere om disse regler og få svar på andre spørgsmål på Uddannelsesnævnets hjemmeside:
Fordeling af ansvar
Der kan sagtens være flere oplæringsansvarlige i en virksomhed og der kan også være sammenfald mellem oplæringsansvarlig og uddannelsesansvarlig.
Ved udfyldelse af uddannelsesplanen skal det angives, hvem der er ansvarlig for hvilke arbejdsområder og perioder. Skoleophold føres ligeledes ind i uddannelsesplanen.
I august 2015 trådte erhvervsskolereformen i kraft. Det betød en kortere uddannelse for nogle typer af elever og en længere uddannelse for dem, som tager den nye EUX. Det afhænger også af den baggrund, som eleverne kommer med, når de begynder på uddannelsen. Her kan du få et kort overblik over, hvad det betyder.
Direkte fra folkeskolen
For elever, der kommer direkte fra 9. eller 10. klasse, bliver handelsskolens grundforløb 1-årig fra den 1. august 2015 inden for Detail- og Handelsuddannelserne. Hvis eleven ønsker Kontoruddannelsen, bliver forløbet 2-årigt, fordi eleven skal have EUX-fag, som er fag på gymnasialt niveau.
Mere end et år væk fra folkeskolen
For elever, der er gået ud af 9. eller 10. klasse for mere end 1 år siden, er grundforløbet på 1,5 år.
Over 25 år
For elever, der er fyldt 25 år, skal der foretages en realkompetencevurdering med henblik på at fastsætte uddannelsestiden.
STX, HF og HTX
Elever med gymnasial baggrund (STX, HF og HTX) skal have et forløb på 10 uger, før de er klar til den 2-årige elevuddannelse.
HHX
Elever med HHX skal have et forløb på op til 5 uger, før de er klar til den 2-årige elevuddannelse
EUX - hvad er det?
EUX er det studiekompetencegivende forløb inden for erhvervsuddannelserne. På de merkantile uddannelser betyder EUX, at I får elever, der har studiekompetencer og som sideløbende med uddannelsen kan gennemføre fag på Erhvervsakademierne.
Det er et krav med EUX for at kunne blive uddannet inden for kontor og en valgmulighed inden for detail og handel.
En EUX-elever afslutter efter 2 år med fagene Dansk på A-niveau, Afsætning, VØ, Engelsk og IT på B-niveau. Matematik, Samfundsfag, Organisation, Tysk og Finansiering eller Design på C-niveau.
Derudover undervises eleven i en lang række erhvervs- og uddannelsesspecifikke fag, som er målrettet enten kontor, handel eller detail. Denne del af undervisningen skal bla. udvikle elevens kompetencer til at indgå på en arbejdsplads som aktiv og ansvarlig medarbejder i relevante arbejdsopgaver og som medskaber af arbejdspladskulturen.
Undervisningen tager udgangspunkt i et innovativt og projektorienteret studiemiljø, hvor eleven udfordres både på det personlige og faglige plan. Et unikt virksomhedsnetværk på Rybners Handelsskole gør, at eleven gennem uddannelsen vil opnå relationer til en lang række lokale virksomheder – både gennem praktikophold og cases i undervisningen.