OBS! Den version af Internet Explorer, du benytter, er forældet. Vi anbefaler, du gør brug af en nyere browser, så du får den fulde oplevelse, når du besøger Rybners.dk

Esbjerg Kommune og Rybners har succes med at matche unge og virksomheder

19.04.2021

28 unge under 18 år har det sidste halve år indgået enten en forpraktikaftale eller en uddannelsesaftale med en lokal virksomhed. Initiativet skal sikre erhvervsuddannelserne mod frafald og virksomhederne flere faglærte.

Foto: Flere unge i forpraktik skal sikre flere nye faglærte. Mikkel Andersen (tv) sikrede via et forpraktikforløb en læreplads hos Esbjerg Maritime Service (EMS) og fabrikschef Kent G. Clausen.Foto: Flere unge i forpraktik skal sikre flere nye faglærte. Mikkel Andersen (tv) sikrede via et forpraktikforløb en læreplads hos Esbjerg Maritime Service (EMS) og fabrikschef Kent G. Clausen.

Sidste år indgik regeringen og arbejdsmarkedets parter en ny trepartsaftale. Aftalen skal gøre det lettere for elever på erhvervsuddannelserne at få en læreplads. I dag har kun knap halvdelen af de unge en læreplads ved afslutningen af grundforløbet, og alt for mange falder fra.

Målsætningen er at 80 procent af eleverne skal have en aftale ved afslutningen af grundforløbet, hvor det i dag er under halvdelen af eleverne. Intentionen er, at en tidligere indgåelse af en uddannelsesaftale vil betyde, at flere fortsætter på deres uddannelse.

I den forbindelse har Esbjerg Kommune indgået et samarbejde med Rybners Tekniske Skole om at spotte afgangselever fra folkeskolen, som har lyst til at komme i forpraktik i en virksomhed:

- Tilbuddet giver de unge mulighed for at afprøve interesser og evner i samarbejde med en virksomhed, inden de vælger en erhvervsuddannelse, fortæller Søren Bo Christensen, virksomhedskonsulent på Rybners.

Han er den ene del af det makkerpar, som matcher de unge med lokale virksomheder. Nuværende uddannelsesvejleder og ny erhvervsplaymaker fra maj i år, Ole Olesen fra Esbjerg Kommune, er den anden del. Sammen med de kommunale uddannelsesvejledere spotter han afgangselever fra folkeskolen, som har lyst til at prøve kræfter med erhvervslivet:

- Sammen med Rybners finder vi en erhvervspraktik til de unge allerede i folkeskolen. Efter folkeskolen kan de unge så være i op til seks måneder som praktikant i en virksomhed med henblik på uddannelsesaftale.

28 unge under 18 år er siden september 2020 enten startet på et forpraktik-forløb eller fået en uddannelsesaftale med en virksomhed takket været samarbejdet mellem kommunen og erhvervsuddannelsen.

- Alle vores lærlinge skal starte i forpraktik

17-årige Mikkel Andersen er en af de unge, som har været i forpraktik. Han vidste, at han ville være smed, og derfor indgik han en 3 måneders trainee-aftale med offshore servicevirksomheden Esbjerg Maritime Service (EMS):

- Forpraktikken er smart, når man, som mig, ved hvad man vil. Jeg har lært virksomheden at kende, fået gode kammerater og fået en endnu større lyst til smedefaget.

Mikkel har nu underskrevet en fuld uddannelsesaftale med EMS, hvilket betyder at han tager hele sin lærlingetid hos virksomheden. Fabrikschef hos EMS, Kent Clausen er begejstret for forpraktikordningen:

- Forpraktikken giver os og eleven mulighed for at se om vi passer sammen. Eleven lærer at gebærde sig i værkstedet. Han lærer vores leveregler og værdier, og han lærer om sikkerhed, så han kan bruge en hammer og en vinkelsliber rigtigt.

En forpraktikant kan - i modsætning til en arbejdsdreng - indgå i virksomhedens normale produktion med nogle undtagelser. Arbejdstilsynet har godkendt de jobsituationer og arbejdsfunktioner de unge mellem 15 og 17 år på trainee-ordningen må arbejde med.

For Kent Clausen og EMS er forpraktik-ordningen det helt rigtige:

- Vi ser gerne at alle vores kommende lærlinge starter hos os i forpraktik.

Behovet for kvalificeret arbejdskraft i virksomhederne er stort. Særlig udlærte smede, elektrikere og VVS’er, bliver eftertragtede med udsigt til store investeringer i grøn energi og energiøer. Det viser analyser fra Dansk Energi.

 

Fakta om Forpraktik:

Forpraktik giver unge under 18, der har gennemført 9 års skolegang, mulighed for at:

  • afprøve faglige interesser i praksis i 3 – 6 måneder
  • opleve og arbejde i en moderne produktionsvirksomhed eller i byggebranchen, hvor der er fart over feltet
  • få et lønnet job (løn og arbejdsforhold er efter gældende overenskomst)
  • sikre sig en uddannelsesaftale/læreplads
  • opbygge et kammeratligt samarbejde med ansatte i virksomheden samt andre relevante arbejdsmarkedskompetencer
  • få faglig viden og rutiner i de arbejdsopgaver, de kommer til at arbejde med

Nyhedsbrev

Få nyt om studielivet på vores ungdomsuddannelser og information om uddannelsesvalg.

Tilbage

keyboard_arrow_up