OBS! Den version af Internet Explorer, du benytter, er forældet. Vi anbefaler, du gør brug af en nyere browser, så du får den fulde oplevelse, når du besøger Rybners.dk

Færdigudlært og klar til at opleve verden

04.08.2021

20-årige Rune Larsen kan efter en vellykket svendeprøve endelig kalde sig for færdigudlært gastronom. Det krævede flere års slid, hvor han ofte var den sidste elev tilbage i klasselokalet.

Foto: Rune Larsen er færdigudlært gastronom 2021 Foto: Rune Larsen er færdigudlært gastronom 2021

Rune kommer fra en lille by kaldet Vester Terp, der ligger nord for Løgumkloster. Han voksede op på en gård, hvor forældrene ofte havde travlt med arbejdet. Når de var færdige og kom hjem, stod Rune klar med maden. Det tændte en ild i ham, og han valgte derfor at forfølge sin drøm om at arbejde med mad via Rybners Restaurant- & Kokkeskole.

En god læreplads er vigtig

Med en læreplads ved Nymindegab Kro, har Rune haft hænderne fulde. Især én ting fremhæver Rune, som noget af det fedeste ved at være kok:

- når man tager ud som kok og laver mad, altså selskaber ud af huset. På Nymindegab, hvor jeg er i lære, der har vi noget, der hedder en kokkeskole, som et selskab kan booke. Så er der så en kok, der kan stå og lave mad med dem og sådan noget. Det er rigtig spændende at møde nye personer og lære fra sig.

Du skal være stærk – både fysisk og psykisk

Når man overvejer at søge ind på gastronomuddannelsen, er der nogle tanker, Rune mener, man bør gøre sig inden:

- Man skal i hvert fald overveje både det fysiske og mentale, fordi det er rigtig hårdt på begge punkter. Og så skal man overveje sin fritid og sådan noget, fordi den er meget begrænset, og der kommer ikke mange weekender hvor man har fri. Arbejdstider vil også ligge skævt i forhold til, hvad man har været vant til, hvis man kommer fra folkeskolen.

Men hvad så nu?

Som færdigudlært gastrom har Rune hele verden for sine fødder, og det er også hans plan:

- Jeg vil rigtig gerne til udlandet og se nogle nye madkulturer og prøve og lære noget nyt. Min familie har ikke rigtigt noget at gøre med kokkefaget eller restaurationsbranchen, så jeg har ikke hentet meget inspiration hjemmefra. Så jeg vil gerne ud og opleve noget nyt.

Klassens Kammerat hyldet med sølvmedalje og legatnominering

Da det kom til uddelingen af priser og legater, havde Rune trukket det længste strå. Foruden at blive kåret til Klassens Kammerat, modtag han nemlig også en sølvmedalje for sin flotte svendeprøve. Til sidst blev han også nomineret som modtager til Nymindegab Kros Rejselegat – et legat på 10.000 kr., der går til en heldig gastrom eller tjener til Fagenes Fest i november. Men det er også svært, at modtage alt den ros:

- Jeg er ikke så god til opmærksomhed, jeg er heller ikke så god til at anderkende mig selv, så jeg ved ikke rigtigt hvordan jeg har det. Det er lidt svært at sætte ord på, det må jeg sige. Jeg er selvfølgelig mega glad og jeg synes måske, at det er for meget på en måde, fordi jeg føler ikke selv at jeg er så god, som alle de ting de nu siger. 

Noget må han nu have gjort rigtigt for at modtage den hæder.

Læs mere om gastronomuddannelsen 

Nyhedsbrev

Få nyt om studielivet på vores ungdomsuddannelser og information om uddannelsesvalg.

 

Tilbage

keyboard_arrow_up