OBS! Den version af Internet Explorer, du benytter, er forældet. Vi anbefaler, du gør brug af en nyere browser, så du får den fulde oplevelse, når du besøger Rybners.dk

Fleksjobbere løser grønne opgaver: Fra kanten af arbejdsmarkedet til stor ressource

01.09.2023

Nyt projekt hjælper virksomheder med at finde arbejdskraft til den grønne omstilling blandt ledige fra kanten af arbejdsmarkedet.

Rescue Center Denmark har ansat 54-årige Brian i et 12 timers fleksjob med grønne opgaver. Foto: RybnersRescue Center Denmark har ansat 54-årige Brian i et 12 timers fleksjob med grønne opgaver. Foto: Rybners

Grøn omstilling og social ansvarlighed er to sider af samme mønt. Det er tilgangen i projektet ”Grøn omstilling – en nøglebrik til social inklusion” ledet af videnshuset Cabi og understøttet af Green Skills, Jobcenter Esbjerg og Rybners. Projektet vil kvalificere flere udsatte ledige til at løse konkrete grønne og sociale opgaver i danske virksomheder.

På Rescue Center Denmark i Esbjerg har afdelingschef Christian Bo Sørensen ansat 54-årige Brian i et 12 timers fleksjob med grønne opgaver. Videns- og uddannelsescenteret specialiserer sig i blandt andet i at udbyde kurser til energisektoren og det kræver løbende dokumentation og kvalitetshåndtering. Her har Brian vist sig at være en stor ressource:

- Brian løser nogle opgaver, der er vigtige for organisationen. Han sikrer blandt andet, at vi har de rette sikkerhedscertifikater indenfor fx svejsning og højderedning. Og så holder han os opdateret på de nyeste regler og sikkerhedskrav fra fx vindmøllebranchen.

Med Brian har Rescue Center Denmark kunne forankre ansvaret for virksomhedens grønne dokumentation hos én medarbejder:

- Det har været en opgave, som vi har flyttet lidt rundt mellem underviserne og ledelsesgruppen. Men nu hvor vi har ansat Brian er ansvaret rodfæstet ét sted. Det er en kæmpe styrke, lyder det fra Christian Bo Sørensen.

Lillian Rosendahl (th) har ansat Lea Ravn i et fleksjob på seks timer om ugen. Lea varetager en række sociale og administrative opgaver for murervirksomheden P. Jensen & Sønner. Foto. Rybners

Lea gør en forskel

I Outrup ved Varde har murervirksomheden P. Jensen & Sønner gode erfaringer med at ansætte fleksjobbere. Senest har virksomheden ansat 37-årige Lea Ravn i et fleksjob på seks timer om ugen. Her varetager hun en række sociale og administrative opgaver så som CSR-dokumentation, kursustilmelding og lønindberetning.

På grund af kroniske smerter i benet har Lea behov for stor fleksibilitet i sine arbejdsopgaver:

- Selvom Lea kun er her seks timer om ugen, så gør hun en kæmpe forskel. Hun aflaster mig og kommer med et frisk pust. Og så er hun god til at koordinere vores sociale aktiviteter, fortæller Lillian Rosendahl, der sammen med sin mand Frands ejer murerfirmaet.

For Lea Ravn har det været vigtigt at få et job en virksomhed, hvor hun føler sig værdsat:

- Mit job her giver mening og det gør mig glad. Jeg føler, at jeg gør en forskel, og selvom jeg ikke er her i mange timer, så får jeg noget for hånden. Jeg bestrider blandt andet to meget vigtige opgaver: løn og friskbrygget kaffe.

Den grønne omstilling vil ifølge en analyse fra Concito (2022) kræve 50.000 jobs i 2030. Omstillingen vil både kræve højtuddannet, faglært og specialiseret arbejdskraft, men der vil også være grønne opgaver, som kan udføres af ledige fra kanten af arbejdsmarkedet.

Projektet ”Grøn omstilling – en nøglebrik til social inklusion” kobler grøn omstilling og social inklusion og skal bidrage til, at flere udsatte ledige bliver kvalificeret til at løse konkrete grønne opgaver i virksomhederne.

Projektet er støttet med 17,6 mio. kr. af Den Europæiske Socialfond og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og løber fra 2023 til primo 2025.

 

Nyhedsbrev

Få nyt om studielivet på vores ungdomsuddannelser og information om uddannelsesvalg.

Tilbage

keyboard_arrow_up