Mads er klar til at svejse fjernvarmerør: Unikt samarbejde på tværs af sektorer giver ledige grønne skills
25.05.2023
Ledige i Syddanmark kommer i job eller uddannelse indenfor den grønne omstilling takket være et unikt samarbejde. Green Skills samarbejdet er det første af sin art i Danmark, der med succes direkte kombinerer uddannelse og beskæftigelsesområdet som en samlet enhed.
28-årige Mads Leth Grønborg har fået nye kompetencer og et nyt job takket været samarbejdsnetværket Green Skills . Foto: Rybners
Green Skills er overskriften på et samarbejde mellem en række uddannelses- og beskæftigelsesaktører i Esbjerg området. Netværkssamarbejdet igangsætter og understøtter initiativer som skal sikre kvalificeret arbejdskraft til den grønne omstilling.
En af de ledige der gennem Green Skills har fået nye kompetencer og et nyt job er 28-årige Mads Leth Grønborg fra Esbjerg.
Mads er oprindelig uddannet godschauffør, men det store kørekort har han ikke brugt de sidste 5 år. Her har han bygget betonelementer for Esbjerg Betonelement. Men i efteråret 2022 måtte virksomheden dreje nøglen om, og Mads stod uden job.
Men takket være Green Skills samarbejdet gik der ikke længe før Mads stod på et rekrutterings- og opkvalificeringsforløb på Rybners Kursuscenter i Esbjerg. Her skulle han lære at svejse fjernvarmerør og det var en fremtid, der tiltalte Mads:
- Det er vigtigt for mig at have et arbejde, og efter at have arbejdet inde i en hal i fem år, ville jeg gerne udenfor og arbejde i det fri. Her kommer jeg til at bruge mine hænder, og det har jeg været vant til, så det er lige mig.
Mads har nu gennemført det 52 dage lange kursusforløb, der er udviklet af TEKNIQ Arbejdsgiverne, Blik & Rør forbundet, Dansk Industri og Dansk Metal. Det har givet ham relevante faglige kompetencer og i den forbindelse fremhæver Mads kursusforløbets undervisere som en styrke:
- Vi har haft nogle utrolig kompetente og dygtige lærere. De kan finde ud af deres fag, og de er gode til at lære fra sig.
Samarbejde skaffer grøn kvalificeret arbejdskraft
Mads Leth Grønborg fik under kurset job hos virksomheden Bukam, hvis kernekompetencer er etablering af fjernvarme og andre forsyningstyper. Her vil han efter en oplæringsperiode selv kunne svejse fjernvarmerør.
Det arbejde kan bidrage til at flere danskere kan komme på fjernvarmenettet, hvilket vil være med til at fremskynde den grønne omstilling og gøre Danmark uafhængige af gas fra Rusland.
- Det kræver kvalificeret arbejdskraft og nye kompetencer, hvis det skal lykkes Danmark at nå sit mål om at blive fri for fossile brændstoffer. Derfor har det været et særligt prioriteret indsatsområde i Green Skills at samarbejdskredsen igangsatte flere opkvalificeringsforløb for ledige defineret af arbejdsmarkedsparter med udgangspunkt i virksomhedernes behov, siger Lise Willer, direktør for Social & Arbejdsmarked i Esbjerg Kommune og formand for styregruppen bag Green Skills samarbejdet.
- Forløbene giver ledige mulighed for ordinære job i de virksomheder, der er en del af den grønne omstilling, men de medfører også, at særligt flere voksne påbegynder en erhvervsfaglig uddannelse. De er derfor med til at sikre kvalificeret arbejdskraft på både kort og langt sigt, lyder det fra Martin Dunlap Svane, udviklingschef på Rybners Erhvervsuddannelser og kursuscenter.
Ved udgangen af maj 2023 har Green Skills været involveret i otte JOB-VEU opkvalificeringsforløb til den grønne omstilling. Over 100 kursister har deltaget og mere en trefjerdedele af dem var en måned efter afsluttet forløb enten i arbejde eller startet på en erhvervsfaglig uddannelse.
Green Skills samarbejdet blev i 2021 etableret af flere partnere på tværs af uddannelses- og beskæftigelsessystemet heriblandt energiteamet ved Jobcenter Esbjerg for at bidrage til at skaffe kvalificeret arbejdskraft til den grønne omstilling.
Fakta: Hvad er Green Skills?
Green Skills er et netværkssamarbejde mellem forskellige uddannelsesudbyder, jobcentrene i Esbjerg og Varde Kommune og arbejdsmarkedets parter. Målet med samarbejdet er at igangsætte, understøtte og koordinere aktiviteter der kan bidrage til at skaffe kvalificeret arbejdskraft til den del af den grønne omstilling som har sit udgangspunkt i Esbjerg og det Sydvestjyske område, med særlig fokus på faglærte og specialarbejdere.
Green Skills er organiseret som et frivilligt netværk, hvor aktørerne med afsæt i egne mål og opgaveportefølje, forsøger at igangsætte og koordinere initiativer, der samlet set tilføjer beskæftigede og ledige kompetencer som kan understøtte den grønne omstilling.
Green Skills netværkssamarbejdet understøttes af et fællessekretariat, bestående af medarbejdere udlånt af henholdsvis Rybners og Jobcenter Esbjerg.
Nyhedsbrev
Få nyt om studielivet på vores ungdomsuddannelser og information om uddannelsesvalg.