OBS! Den version af Internet Explorer, du benytter, er forældet. Vi anbefaler, du gør brug af en nyere browser, så du får den fulde oplevelse, når du besøger Rybners.dk

Religion i populærkultur

I læringsforløbet vil klassen blive introduceret til de samfundsvidenskabelige studieretninger på Rybners Almene Gymnasium.

Tilmeld jer forløbet

Når man arbejder med religion, studerer man alle aspekter af menneskets kultur, og der er rigeligt at tage fat i. Religion er lige så gammelt som menneskeheden. Vores art, mennesket, er cirka 200.000 år gammel, og i al den tid har der været religion på spil.

Vi kan studere religionernes historie og forstå nogle af de mest grundlæggende ting ved mennesket. Vi kan starte i vores samtid og gå tilbage, vi kan kigge på religion før vores tidsregning og bevæge os fremad. Vi kan vælge at studere én ting ad gangen, eller vi kan studere religioner og religiøs adfærd komparativt – og vi bliver aldrig færdige, for det ser ud til, at vi bliver ved med at producere religion.

Man har i mange år ytret, at religion er et uddøende fænomen, og alligevel ser vi stadig religion have indflydelse på individers hverdag, politik, love og kultur verden over i det 20. århundrede. Vi møder det i nyhederne, men vi møder også religion i populærkulturen – og meget mere end vi har gjort i mange år. Vi konfronteres ikke længere kun med den religion, som vi kender fra vores egen hverdag. Vi møder også andre religiøse fænomener, og vi ser det folde sig ud i forskellige kontekster, og ofte sker det helt uden, at vi lægger mærke til det.

I dette forløb skal vi arbejde med religion i populærkulturen med fokus på, hvordan religion bliver repræsenteret og formidlet i forskellige typer af populærkulturelle medier i det senmoderne samfund.  Studiet af religion i populærkulturen forudsætter en religionsdefinition, der ikke kun går på ideen om ”en tro på Gud eller Guder” eller ”mødet med det hellige”. Derfor skal eleverne også arbejde med religionsbegrebet og religionsfænomenologiske begreber såsom myte og ritual, så de er klædt på til at kunne arbejde med de konkrete cases.

Vi ser religion i Netflix’ seneste succes Wednesday, men vi møder det også i Harry Potter-universet, Ringenes Herre, The handmaids tale, Ragnarok-serien, Vikings, Marveluniverset og så fremdeles.  Der er religion i computerspil, musik, litteratur og på Youtube, og der er meget viden at hente om religion og religiøse opfattelser herfra.

Hertil ser vi også eksempler på, at populærkulturelle fænomener kan udvikle sig til religion. Jediisme er et eksempel herpå, der stammer fra Star Wars-universet, lige såvel som Twilight-universet også har fået religiøse tilhængere.

Religion er i dag i højere grad op til den enkelte, og derfor er senmoderne religiøsitet også i fokus i dagens forløb, da ovenstående eksempler på religion i populærkultur ikke nødvendigvis er bundet op på de institutionaliserede religioners praksis, som vi kender dem.

Fokus for modulerne:

  • Religionsbegrebet
  • Mytebegrebet
  • Ritualbegrebet og typer af ritualer
  • Overnaturlige væsner
  • Det gode og det onde
  • Senmoderne religiøsitet

Forberedelse:

Forløbet kræver ingen forberedelse.

Mål:

At eleverne bliver bevidste om, at religion som fænomen er mangefacetteret, og at den gængse religionsdefinition ikke altid kan rumme de religiøse fænomener, som vi kan støde ind i i vores hverdag.

At eleverne får et kendskab til religionsfænomenologiske begreber såsom myte, ritual, overnaturlige væsener, religionernes medialisering, det gode og det onde og så fremdeles.

At eleverne får viden om senmoderne religiøsitet.

At eleverne får viden om religion i populærkultur, og hvordan de metodisk kan arbejde med det.

Fakta om læringsforløbet 

Varighed
2 lektioner af 90 minutter.

Emner
Historie og religion

Målgruppe
8. - 10. klasse

Praktisk info om tilbuddet

Sted: Rybners Almene Gymnasium, Grådybet 73G, 6700 Esbjerg. 

Faciliteter: Mulighed for at spise medbragt mad eller købe mad i kantinen. Mulighed for toiletbesøg. Handicapvenlige forhold.

Tilmelding. Kontakt Simon

 

Simon Due Overbeck

Uddannelsesleder - STX / Alment Gymnasium

smartphone27575249

mailE-mail

Simon Due Overbeck

Gratis forløb

Gratis forløb for grundskoleelever

Vi udbyder unikke læringsforløb til jeres skole. I vælger selv, hvilke af vores gymnasier og erhvervsuddannelser, I vil have et indblik i.  

Få en oversigt over alle vores gratis forløb

 

Hvad er STX?

Rybners Almene Gymnasium (STX)

På Rybners STX får eleverne faglig fordybelse samtidig med, at de bliver alment dannet. Gymnasiet har stort fokus på at udvikle elevernes faglighed og deres talent inden for naturvidenskab, samfundsfag, sprog og kunst.  

Bliv klogere på Rybners STX

keyboard_arrow_up