OBS! Den version af Internet Explorer, du benytter, er forældet. Vi anbefaler, du gør brug af en nyere browser, så du får den fulde oplevelse, når du besøger Rybners.dk

Passionerede HTX-elever sætter fokus på sundhed

18.04.2024

Diabetesvenlige kanelsnegle, alkoholfrie øl og æteriske olier er blot nogle af de emner, som HTX-eleverne udforsker i Teknikfagsugen. Eleverne har selv udvalgt emnerne, som de har arbejdet med i flere uger. Nu er de i gang med at omsætte teori til praksis og har produktet i hånden.

HTX-eleven Karl arbejder med æteriske olier i Teknikfagsugen.HTX-eleven Karl arbejder med æteriske olier i Teknikfagsugen.

I laboratoriet bliver man mødt af damp fra en såkaldt rotationsfordamper. HTX-eleven Karl har kastet sig over æteriske olier også kaldet for essentielle olier i Teknikfagsugen på Rybners. Æteriske olier er udvundet af blandt andet planter, som kan laves gennem vanddamp-destillation, som Karl forsøger sig med.

- Det er utrolig sjovt laboratoriearbejde. Jeg har arbejdet med parfume før, så jeg kender til det. Men æteriske olier har en mere kompleks sammensætning.

Æteriske olier er 100% naturlige og har mange egenskaber, blandt andet kan de virke beroligende og hjælpe på muskelsmerter. Du kan også bruge et par dråber af olien i stedet for skyllemiddel til tøjvask. Olierne er ikke fyldt med ligeså mange kemikalier og miljøfarlige stoffer som i mange skyllemidler.

- Jeg arbejder både med dufte som eukalyptus, pebermynte og rosmarin. Æteriske olier kan man finde i helsekostbutikker, og de kan både give en bedre søvn, mere fokus og lignende, fortæller Karl.

Æteriske olier kan også være smagsgivere – for eksempel kan du bruge dem til at lave pebermynte bolsjer. Hvis du selv vil eksperimentere med æteriske olier i for eksempel madlavning, skal du tjekke varebeskrivelsen, da nogle olier ikke må spises eller komme på huden.

Kanelsnegle uden sukker og øl uden alkohol

Hos Sofie og Noah fra Rybners Tekniske Gymnasium ser det lidt drabeligt ud. De sidder med et glykometer og prikker i fingrene, til det bløder. Men det er helt ufarligt, og Sofie og Noah er kun ude efter at måle blodsukkeret.

- I vores projekt var vi nysgerrige på fødevarer, og hvordan kroppen reagerer. Vi valgte derfor at arbejde med blodsukker, siger Noah.

Her har de to elever lavet et forsøg, hvor de sammenligner diabetesvenlige kanelsnegle og kanelsnegle med sukker i.

- De diabetesvenlige kanelsnegle har vi lavet med Sukrin Gold, som er kulhydrater uden sukker. De kanelsnegle gjorde det ikke så godt som kanelsneglene med sukker i, men de var flotte, lyder det fra Noah.

Sofie og Noah har lavet tests fastende for at få det bedste resultat, hvor de først har prøvet at spise en kanelsnegl med sukker, og dagen efter en kanelsnegl uden sukker.

- Det ser ud til, at blodsukkeret ikke stiger ligeså meget ved den diabetesvenlige kanelsnegl sammenlignet med den med sukker i. I går stak Noahs blodsukker helt i vejret efter at have spist den med sukker i, siger Sofie.

I det andet hjørne af laboratorielokalet sidder Magnus, der sammen med Mikkel brygger alkoholfrie øl. Ifølge Bryggeriforeningen er tørsten efter alkoholfri øl steget markant. Netop derfor synes de to HTX-elever, at det var interessant at arbejde med.

Populariteten af alkoholfrie øl skyldes særligt, at bryggerierne er blevet bedre til at brygge alkoholfrie øl, så de smager godt. Desuden rammer den store efterspørgsel af alkoholfrie øl ned i en tendens om sundhed. Ikke fordi alkoholfrie øl er sunde, men det er et sundere alternativ end øl med alkohol i.

- Vi arbejder med destillation. Så her opvarmer vi øl med alkohol for at få alkoholen væk, men det kan påvirke smagen meget, når øllen får varme. Derfor kan man også arbejde med at vakuumpakke en øl, som kan laves ved stuetemperatur.

Magnus fortæller, det er svært at få øllen til at smage ligeså godt som øl med alkohol i, men han synes, det er en spændende proces at arbejde med.

Teknikfag er et stort kreativt fag, som HTX-eleverne har i 3. g på Rybners Tekniske Gymnasium. Her får de lov at lave konkrete produkter ud fra deres idéer. Der er forskellige teknikfag lige fra Energi og byggeri til Proceskemi – sundhed og mange andre fag, som du kan læse mere om her.

 

Nyhedsbrev

Få nyt om studielivet på vores ungdomsuddannelser og information om uddannelsesvalg.

Tilbage

keyboard_arrow_up